proteinkalkylator

Vikten av en proteinrik kost och hur du räknar ut ditt proteinbehov 

Det är nog ingen som har missat vikten av att äta proteinrik kost. Protein är en av de grundläggande näringsämnena som kroppen behöver för att kunna fungera på ett korrekt sätt. Men varför är det egentligen viktigt att se till att man äter ordentligt med protein? 

I denna artikel går vi igenom vilka olika anledningar till att det är viktigt att inkludera mycket protein i sin kost. Vi förklarar även hur du enkelt kan räkna ut ditt proteinbehov.

Anledningar till att äta en proteinrik kost 

Det finns många olika anledningar till att äta en proteinrik kost. Det är på många sätt fördelaktigt och viktigt för kroppens välbefinnande att inkludera tillräckligt med protein i den mat man äter. Här är några av de främsta anledningarna till att välja att äta en proteinrik kost: 

  • Protein hjälper kroppens system att fungera korrekt 
  • Proteinrik mat ger ökad mättnadskänsla 
  • Protein hjälper till att bygga och reparera olika vävnader i kroppen
  • När man har tränat hjälper protein kroppen att bygga upp muskler 
  • En del proteiner hjälper till att producera antikroppar och enzymer vilket i sin tur stärker immunförsvaret 
  • Mat med stor mängd protein kan hjälpa att förhindra snabba fluktuationer i blodsockernivåerna 
  • Protein hjälper till med hormonproduktion som exempelvis insulin 
  • Protein kan hjälpa kroppen att återhämta sig efter skador eller sjukdomar

Det är viktigt att komma ihåg att källan till proteinet har stor betydelse. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter består alla av de nödvändiga aminosyror som kroppen behöver. Det finns även vegetabiliska källor som består av mycket protein, som exempelvis bönor, nötter och linser. När man äter vegetarisk mat kan man dock behöva kombinera flera olika källor till protein, då de i regel består av en mindre mängd protein än exempelvis kött. 

Vad är proteinbehov?

När man pratar om vikten av protein är det vanligt förekommande att även diskutera proteinbehov. En persons proteinbehov är kort och gott den mängd protein som personen behöver konsumera varje dag, för att upprätthålla den generella hälsan och stödja kroppens alla funktioner.

Vilket proteinbehov man har varierar från person till person. Det handlar bland annat om ens ålder, kön, vikt och kroppsstorlek. Även hur fysiskt aktiv man är och vilket generellt hälsotillstånd man har påverkar ens proteinbehov. 

Så räknar du ut ditt proteinbehov 

Det finns en generell riktlinje för människans proteinbehov, som de flesta hälsomyndigheterna följer. Detta är ett dagligt intag på ungefär 0,8 gram protein per kg kroppsvikt. Väger du 80 kilo innebär det att du bör konsumera minst 64 gram protein per dag (0,8×80 =64) för att möta ditt proteinbehov. 

För att räkna ut ditt proteinbehov mer exakt kan du använda dig av en proteinkalkylator. Detta är ett smidigt sätt att enkelt få fram hur mycket protein du bör äta varje dag. Här finns en proteinkalkylator som du kan använda dig av. 

För att få fram ditt proteinbehov behöver du bara fylla i följande information:

  • Din vikt
  • Vilken aktivitetsnivå du har

Därefter blir du presenterad med ditt dagliga proteinbehov. Genom att följa detta kan du hjälpa kroppen att fungera som den ska. 

Slutsats 

Protein är en stor och viktig del för att kroppen ska fungera korrekt. Genom att äta en proteinrik kost kan du bland annat hjälpa kroppens olika system att fungera som de ska, förbättra ditt immunförsvar, bygga muskler och reparera olika vävnader i kroppen. 

För att komma fram till hur stort proteinbehov just du har kan du använda dig av en proteinkalkylator som tar fram hur mycket protein du bör få i dig per dag, baserat på din vikt och aktivitetsnivå.


Posted

in

by

Tags: