Ibland när man skriver kan det vara svårt att veta hur ett visst ord stavas, detta sker oftast när vissa ord låter lika varandra när man säger orden högt. Hur ett ord stavas beror dock på språkets regler, ett vanligt frågetecken när det kommer till stavning är om det stavas “känt” eller “kännt”. I den här artikeln ska vi ta reda på vilken av stavningarna som är rätt och hur ordet används.
Man kan ha samma problem med stavningen äns eller ens vilket du kan lära dig här.
Känt eller kännt, vilket är rätt?
Ordet känt är ett ord som människor felstavar som “kännt”. Det är inte alls ovanligt att man stöter på ordet “kännt” i olika kommentarsfält eller forum på internet där någon har lagt till ett extra “n”. Att skriva ordet känt som “kännt” är inte bara felstavat, utan det är även ett felaktigt sätt att använda ordet på enligt de svenska språkreglerna.
Varför det är så lätt att stava känt fel kan bero på hur det låter när vi pratar, ordet känt uttalas som “kännt” med de allra flesta dialekterna. Det kan vara lätt att tro att ordet stavas som det låter, vilket bidrar till att det blir många felstavningar av ordet.
Vad säger grundreglerna i svensk stavning?
Varför är känt är rätt medan “kännt” är fel? Det ska vi titta närmare på.
- Känt: Ordet känt är både en korrekt stavning och den stavning som vi använder oss av i det svenska skriftspråket. Känt är även det som kallas för perfekt particip av verbet “känna”. Man kan även använda ordet känt som ett adjektiv när man beskriver något. Man kan använda sig av ordet känt när någon vet eller är bekant med någonting, som exempelvis:
Han har alltid känt till sanningen.
Man använder även ordet känt för att beskriva något som är bekant eller välkänt för allmänheten:
Det är ett känt fenomen. - Kännt: Stavning “kännt” är inte ett korrekt sätt att skriva ordet på när man tittar på de svenska grundreglerna i stavning. Anledningen är att det svenska språket inte tillåter en fördubbling av konsonanter i perfekt particip om det redan finns en vokal som kortar av uttalet. Eftersom att ordet slutar på -nt så behövs det ingen ytterligare konsonant.
Varför blir känt lätt felstavat?
Som vi nämnde tidigare i artikelns början, så kan en av anledningarna till att ordet känt skapar förvirring när det kommer till stavningen av ordet, bero på hur de låter när man säger ordet högt. Det som ofta påverka att ordet känt blir felstavat kan vara:
- Uttal och dialekter: Som vi nämnt, i vissa dialekter låter det som att ordet har en dubbel konsonant, särskilt om ordet sägs snabbt.
- Förväxling med andra ord: Man tar för givet att det stavas “kännt” eftersom att ordet påminner om ordet “känner”. Det kan därför vara lätt att tro att känt också ska stavas med två “n” precis som ordet “känner”.
En annan fråga är när man ska använda sig av ordet känt och hur det används i en mening. Några exempel på meningar är:
- Stockholm är känt för sina museum.
- Jag har aldrig känt såhär förut.
- Hur länge har ni känt varandra?
- Vi har känt varandra i flera år.
- Hon har känt honom länge.
Sammanfattningsvis
För att sammanfatta är stavningen “känt” rätt medan “kännt” är fel. Känt ska alltid skrivas med ett “n” enligt reglerna inom det svenska skriftspråket. Förvirringen och felstavningen med två “n” kommer med allra största sannolikhet från olika dialekter och talspråk runt om i landet.
Vi hoppas att du har känt att den här artikeln har varit till användning och gett dig bra tips på hur du ska tänka nästa gång du använder dig av ordet känt!
Källor:https://xn--ordrknare-y2a.se/vanliga-stavfel/kannt-eller-kant#google_vignette