Ert eller erat?

Det är inte alltid enkelt eller självklart när det kommer till att veta hur språkreglerna för en del ord ser ut. En vanlig fråga som många funderar på när de skriver är vilken stavning som är den korrekta när det kommer till ert eller erat. För att förstå när ert eller erat ska användas måste vi först titta på de svenska språkreglerna samt sammanhanget som du använder ordet ert eller erat i. Ibland kan det vara till hjälp att  ha en uppfattning om vad ordet faktiskt betyder innan du använder dig av det. Just ordet ert är synonymt med orden  “er” och “era”. 

Någonting som vi måste vara uppmärksamma på när vi skriver en formell text på arbetet eller i skolan är hur  viktigt det är att  inte använda sig av talspråk i texten. Orden som vi väljer att använda ska alltid vara anpassade till den ton som texten skrivs i. Vardagliga stavningar av orden ska undvikas. När vi skriver sms eller meddelanden till någon som vi känner väl kan språket vi skriver likna vårt vardagliga talspråk utan att det ses som fel. Vad är egentligen talspråk och vilken stavning är den korrekta av ert eller erat?

Ert, erat, formellt eller vardagligt?

I de svenska skrivreglerna rekommenderas vi att använda ordet ert. Stavningen erat anses höra hemma i det vardagliga språkbruket. Det vardagliga språket används både när vi pratar och när vi kommunicerar i text med våra vänner och familj. Formen erat är en böjningsform av ordet ert som fanns i svenskan fram till slutet av medeltiden. Erat lever fortfarande kvar i det svenska talspråket och används i stora delar av Sverige tillsammans med den korrekta formen av ordet som är ert. 

Ordet ert är ett av de orden som de allra flesta svenskar stavar fel på. Anledningen till att det  stavas fel är för att människor gärna lägger in ett “a” så det blir erat. Detta sker då vi i vardagen ofta uttalar ert som erat. När vi säger ordet högt och betonar ett “a” som  egentligen inte ska vara där, det leder till att många tror att det ska vara ett “a” i ordet när det skrivs. Vad är det egentligen som är korrekt och inte när det kommer till användningen av stavningen ert eller erat? De olika stavningarna uppfyller olika funktioner beroende på hur du skriver. 

“Erat” är den informella och vardagliga stavningen av ordet ert. När vi pratar uttalar vi “ert” som “erat” men det är inte den stavningen som du ska använda när du skriver. När du skriver är den rätta stavningen “ert”. Att använda sig av stavningen “erat” i sitt vardagliga språkbruk är nödvändigtvis inte fel så länge man vet att stavningen inte ska användas till professionella texter. Med det sagt, så finns det författare som använder sig av stavningen “erat” i sina texter för att poängtera att karaktärerna pratar på ett vardagligt sätt med varandra.  Stavningen “erat” används då för att förstärka vardagen och den avslappnade jargongen mellan karaktärerna. Trots detta är det inte den korrekta stavningen av ordet “ert”.

Hur används ert?

Den korrekta och rätta stavningen av ordet är “ert”, och det är även den stavningen  som ska användas när det kommer till det skriftliga språket.  För att göra det tydligare att förstå hur “ert” kan användas skriftligt så kan vi placera ordet i ett par meningar. 

“Jag vill tacka för ert stöd”.

“Jag hoppas att ni blir nöjda med ert beslut”.

“Ni måste ta ert ansvar”.

Det ni ska komma ihåg är att a:et i “erat” inte ska vara där om du inte använder dig av ett vardagligt språkbruk gentemot dina nära. Den korrekta och formella stavningen av “ert” är alltid utan a:et.