Ord med X

Ord med X

Letar du efter ord som innehåller bokstaven X? Då har du kommit rätt! I den här artikeln kommer vi att presentera en omfattande lista av svenska ord som inkluderar bokstaven X. Oavsett om du är en stilistisk konstnär som letar efter sällsynta ord eller bara är intresserad av att utöka ditt ordförråd, kommer denna lista vara till stor hjälp. Vi har noggrant kuraterat och organiserat ordlistan för att göra det enkelt för dig att hitta de ord du söker. Så låt oss dyka in i denna fascinerande värld av ”Ord med X”!

Lista på ord med X


Här är en lista med 60 ord som innehåller bokstaven “x”:

 1. Axel
 2. Box
 3. Sex
 4. Max
 5. Tax
 6. Fix
 7. Fox
 8. Exil
 9. Lux
 10. Fax
 11. Plex
 12. Flex
 13. Index
 14. Mix
 15. Ex
 16. Nix
 17. Taxi
 18. Six
 19. Flux
 20. Oxy
 21. Sext
 22. Ox
 23. Taxa
 24. Exa
 25. Oxen
 26. Boxa
 27. Apex
 28. Annex
 29. Nixon
 30. Taxi
 31. Bauxit
 32. Sax
 33. Xerox
 34. Exil
 35. Lax
 36. Dixie
 37. Taxi
 38. Taxa
 39. Xi
 40. Jinx
 41. Text
 42. Xylofon
 43. Nixie
 44. Oxa
 45. Detox
 46. Xanadu
 47. Blixt
 48. Fjärdex
 49. Tuxedo
 50. Xenon
 51. Oxytocin
 52. Faxa
 53. Fixa
 54. Öx
 55. Pyroxen
 56. Pixel
 57. Trix
 58. Tex
 59. Xylitol
 60. Praxis

Vad är Unika om “X” i Svenska?

“X” är unikt i det svenska språket av ett par anledningar. Bokstaven förekommer inte ofta, vilket gör ord som innehåller den ganska sällsynta. Dessutom kan “X” representera olika ljud beroende på ordets kontext.

Det kan till exempel låta som ett “ks” som i ordet “sex”, eller som ett “s” ljud som i “taxi”. Denna mångfalden i ljud gör “X” till ett fascinerande studieobjekt i det svenska språket.

Vanligt förokommande Ord med “X”

Trots sin sällsynthet och mångfald av ljud finns det faktiskt många ofta använda svenska ord som innehåller “X”. En del av de vanligaste inkluderar “sex”, “box”, “taxi” och “lax”.

Ord som “xenofobi” och “taxa” är också ganska vanliga, särskilt i vissa professionella sammanhang. Dessa ord illustrerar den intressanta rollen “X” spelar i det svenska språket.

Sällsynta Svenska Ord med “X”

Vi har också många sällsynta svenska ord som innehåller “X”. Till exempel, “xerofyt” som betyder en växt anpassad till mycket torr miljö.

Sådana ord är sällsynta och ofta specifika för vissa vetenskapliga eller tekniska områden. Men oavsett deras sällsynthet skapar de ett fängslande komplement till det vanliga svenska ordförrådet som innehåller “X”.

Förståelse för den Foniska Rollen av “X”

I det svenska språket har “X” ett unikt ljud som kan vara lite förvirrande för icke-infödda talare. När den står ensam producera bokstaven ofta ett “ks”- ljud.

Det är viktigt att notera att i vissa ord, kan “X” också ge ett “gs”-liknande ljud, som i ordet “extrakt”.

Svenska Adjektiv med “X”

Adjektiv kan ofta förstärka vår kommunikation genom att addera mer detalj till våra meningar. För att illustrera detta, kommer vi att presentera några exempel på svenska adjektiv som innehåller ‘X’.

“Inkomplex” betyder något som inte är svårt eller förvirrande medan “Luxuös” refererar till något som är otroligt elegant och högt prissatt.

Andra exempel inkluderar “extravagant”, vilket betyder överdådigt, och “komplex”, vilket betyder att något är sammansatt av många olika delar och kan vara svårt att förstå.

Svenska Substantiv med “X”

Det finns också många svenska substantiv som innehåller bokstaven ‘X’. Till exempel är “text” och “exempel” två mycket vanliga ord.

“Complex” kan referera till en grupp byggnader eller en psykologisk term, och “taxi” är ett fordon som transportera folk mot betalning.

Andra exempel inkluderar “fax”, en metod för att skicka dokument elektroniskt, och “lax”, vilket är både ett släkte av fiskar samt ett specifikt slags fisk.

Svenska Verb med “X”

Verbet ger liv till våra meningar, och det finns flera svenska verb som innehåller bokstaven “X”. Till exempel, “existera” innebär att vara eller finnas, och “examinera” innebär att provtagna eller bedöma.

“Expanderat” som betyder att öka i storlek, och “exkludera” vilket innebär att utelämna eller hålla borta. Alla dessa visar bokstavens “X” viktiga bidrag till det svenska verbet.

“X” i Dina Favoritidiomat

Intressant nog dyker bokstaven “X” upp även i flera svenska idiom. “Gå till x och baka” är ett exempel, vilket innebär att gå tillbaka till början eller starta om.

Ytterligare ett idiom är “x-faktor”. I allmänna termer syftar det till den avgörande, odefinierbara faktorn som gör något eller någon exceptionell eller unik.

Kemisk “X”: Svenska Termer med “X” i Vetenskap

Ovan är några av de många fascinerande aspekterna av “X”, men låt oss inte glömma dess roll i vetenskapliga termer. I kemi används “X” ofta för att beteckna en okänd variabel.

“X-strålar” är ett annat exempel och refererar till en typ av strålning som används medicinskt för att skapa bilder av insidan av kroppen. Dessa bidrar till att understryka “X”: s mångsidighet i det svenska språket.

Geografi och “X”: Svenska Platser som Innehåller “X”

Sverige har en intressant geografi som speglas i sina ortnamn, och bokstaven ‘X’ dyker upp i ett par platser. Till exempel, Boxholm, en liten ort i Östergötland, är en av de mest kända.

Fler städer inkluderar exempelvis Oxelösund, beläget i Södermanland, och den charmiga lilla staden Buxerud i Värmland.

Tidiga Svenska Ord med “X”

‘X’ är inte en mycket vanlig bokstav i det svenska språket, men det finns fortfarande några ord som hänger kvar från urgammal tid. Till exempel “ax” som är en urgammal term för att beskriva ett långt handtag.

Andra tidiga ord som innehåller ‘X’ inkluderar ‘oxe’, ett viktigt djur inom det jordbruksbaserade svenske samhället, samt ‘text’ som kommer från latinet och har en historia som sträcker sig tillbaka hundratals år.

Modern Svenska: Nya Ord med “X”

I moderna tider har svenskarna tagit emot fler ‘X’-ord. Många av dessa nya ord kommer från engelskan, som ‘fixa’, ett ord som används för att betyda ‘att ordna något’.

Andra moderna ‘X’-ord som används i svenska inkluderar ‘taxi’, ‘sex’ och ‘extrajobb’, ord som reflekterar olika aspekter av det svenska samhället. Detta visar tydligt att ‘X’ har en fortsatt plats i det svenska språket, även om det inte är så vanligt.

Spännande Fakta om “X” i Svenska

I svenska språket är “X” en av de minst använda bokstäverna. Den representerar endast cirka 0.25% av det totala ordet antal, vilket gör den till en ovanlig men ändå fascinerande bokstav.

Medan “X” ofta är tyst i engelskspråkiga ord, uttalas det alltid i svenska, vilket ger det en distinkt ljudkvalitet som skiljer sig från andra konsonanter.

Ord med Dubbelt “X”

Ord som innehåller dubbla “X” är inte vanliga i svenskan, men de finns. Några exempel är ‘laxx’, ett slanguttryck för lax, och ‘boxx’, en informell term för en box eller behållare.

Detta visar att “X” inte bara är en fascinerande bokstav på egen hand, utan att den också kan skapa intressanta och unika ord när den används i dubbel form.

Sammansatta Ord med “X”

I svenskan kan “X” också skapa en mängd sammansatta ord. ‘Sexig’ är ett bra exempel på detta. Ord som ‘x-faktor’ och ‘x-ray’ är andra exempel, även om de inte är traditionellt svenska, representerar de hur “X” kan användas på kreativa sätt i språket.

‘Xerox’, fast det är ett varumärke, är ett annat exempel på hur “X” kan skapa distinkta och igenkännbara ord. Detta visar att “X”, trots att det är litet i fråga om frekvens, har en stor inverkan på det svenska språket.

Hur många poäng ger bokstaven x i Wordfeud?

I Wordfeud ger bokstaven “x” vanligtvis 8 poäng. Det är en av de högre poängvärdena för bokstäverna i Wordfeud.

Här är några exempel på ord som innehåller bokstaven “x” och deras poängvärden i Wordfeud:

 1. Taxi – 12 poäng (3×1 + 1×8 + 1×1 + 1×1)
 2. Maxi – 14 poäng (1×3 + 1×1 + 1×8 + 1×1)
 3. Flex – 16 poäng (1×4 + 1×1 + 1×1 + 1×8 + 1×1)
 4. Box – 13 poäng (1×3 + 1×1 + 1×4 + 1×5)
 5. Fix – 13 poäng (1×4 + 1×1 + 1×4 + 1×4)
 6. Mix – 13 poäng (1×3 + 1×1 + 1×8 + 1×1)
 7. Sex – 10 poäng (1×3 + 1×1 + 1×8)
 8. Tax – 11 poäng (1×1 + 1×1 + 1×8 + 1×1)
 9. Plex – 14 poäng (1×4 + 1×1 + 1×1 + 1×8)
 10. Fax – 14 poäng (1×4 + 1×1 + 1×3 + 1×6)

Dessa poäng beror på var och hur bokstäverna placeras på spelbrädet, eftersom vissa rutor kan multiplicera poängen för antingen bokstaven eller hela ordet.